Правила опису джерел і укладання бібліографічних списків

за ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги

та правила складання».

 

Ресурси Elsevier


ScienceDirect


Scopus


SciVal


Health

Ресурси Clarivate


Web of Science


Вебінари українською від Clarivate

 

eLibraryUSA


Research4Life


Springer

 

Медичні ресурси

EBSCO medical

British Medical Journal

Медичні ресурси Elsevier

 

УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ЖУРНАЛИ У SCOPUS ТА WEB OF SCIENCE

  

Бібліографічний опис – один із видів згортання інформації. Бібліографічний опис містить необхідний та достатній мінімум відомостей про документ, який дозволяє ідентифікувати його в документальному потоці, тобто відрізнити його від інших документів.

Бібліографічний опис є сукупністю бібліографічних відомостей, що приводяться в певній послідовності, як про твір друку в цілому, так і про його частину або групу творів друку. Бібліографічний опис є основною частиною бібліографічного запису, який крім власне бібліографічного опису містить додатково: анотацію або реферат, терміни індексування (класифікаційні індекси і предметні рубрики), шифри зберігання та іншу інформацію про документ.

Вимоги до описання наведені за нормативними документами: ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 ідентичний «ГОСТ 7.1–2003 Система стандартов по информации, библиотечному и издательскому делу. Библиографическая запись. Библиографическое описание. Общие требования и правила составления», «ГОСТ 7.0–2011 Библиографическая запись. Сокращение слов и словосочетаний на русском языке», «ДСТУ 3582:2013 Бібліографічний опис. Скорочення слів і словосполучень українською мовою. Загальні вимоги та правила».


Оформлення внутрішньотекстових посилань:

У тексті в посиланні на твір, що включений до списку літератури, необхідно в квадратних дужках вказати номер, під яким цей твір значиться в списку, номер тому, частини, випуску (для багатотомного видання) і в необхідних випадках сторінку, на яку посилається автор.

Приклади:

на один твір [18]

на декілька творів [18; 20; 25;108]

на багатотомне видання [25, т.2] на конкретну сторінку твору [32, з. 150]


Загальні правила складання бібліографічного опису:

  • Об'єктами складання бібліографічного опису є всі види опублікованих і неопублікованих документів на будь-яких носіях.

  • Опис книги проводиться за титульним аркушем. Відомості, яких бракує, запозичують з інших місць книги: обкладинки, обороту титульного аркуша, передмови, змісту, випускних даних та ін., а також з джерел поза документом. Відомості, запозичені не з запропонованих джерел інформації, наводять у квадратних дужках.

  • Мова бібліографічного опису, як правило, відповідає мові вихідних відомостей документа. Перевагу віддають вихідним відомостям на офіційній мові країни. Якщо вихідні відомості в документі на всіх мовах неповні, то обирають мову, на якій приведені найповніші відомості.

  • При укладанні бібліографічного опису з метою забезпечення його компактності можна застосовувати скорочення слів і словосполучень, пропуск частини елементу, об’єднання різних записів в один бібліографічний запис і інші прийоми скорочення. Не допускається скорочувати будь-які заголовки в будь-якій області.

  • При укладанні бібліографічного опису дотримуються норми сучасної орфографії.

  • Прописними літерами починають перше слово кожної області, а також перше слово наступних елементів: загального позначення матеріалу і будь-яких заголовків у всіх областях опису. Решту всіх елементів записують з малої літери.

  • Вказівки на том, частину, випуск, номер, а також на рік видання наводяться арабськими цифрами.

    Правила розстановки розділових знаків:

  • . — (крапка і тире) розділяються між собою області бібліографічного опису;

  • : (двокрапка) перед відомостями, що відносяться до заголовка; перед найменуванням видавництва;

  • / (навскісна риска) перед відомостями про відповідальність;

  • ; (крапка з комою) у відомостях про відповідальність: для відокремлення основних авторів від інших осіб, що брали участь в створенні роботи; для відокремлення групи відомостей одна від одної; для відокремлення першого місця видання від подальшого;

  • після найменування видавництва, а при його відсутності після місця видання; при відокремленні однорідних відомостей усередині групи; при відокремленні найменувань головуючої організації і її підрозділу або підпорядкованої до неї організації;

  • // (дві навскісні риски) для відокремлення частин аналітичного опису твору друку; перед заголовком збірки, багатотомного або продовжуваного документу, періодичного документу, до складу якого входить описуваний документ;

  • . (крапка) ставиться в кінці бібліографічного опису.

Для чіткішого розділення областей і елементів, а також для розрізняння приписаної та граматичної пунктуації застосовують пробіли в один друкарський знак до і після приписаного знаку. Виняток становлять крапка і кома пробіли залишають тільки після них. Круглі та квадратні дужки розглядають як єдиний знак, попередній пробіл знаходиться перед першою (що відкриває), дужкою, а наступний пробіл після другої (що зачиняє) дужки.

Назви місць видань наводяться повністю: Київ

Варшава Львів

Санкт-Петербург Нью-Йорк

Вінниця Рига Харків


Приклади бібліографічного опису:


Опис книги з одним автором

Корж М. На віку, як на довгій ниві : автобіогр. повість / Микола Корж. — Харків : Майдан, 2001. — 274 с.

Опис книги з двома авторами

Черній А. М. Філософія : Твої кроки до мудрості : конспект-практикум / А. М. Черній, З. І. Тімошенко. — Київ : Вид-во Європ. ун-ту, 2001. — 201 с.

Опис книги з трьома авторами

Уривалкін О. М. Історія України : навч. посіб. / О. М. Уривалкін, І. М. Конончук, Ю. Г. Шевченко.

— Київ : Знання, 2001. — 240 с.

Опис книги, що має понад трьох авторів

Історія України : довідник / Г. Д. Темко, Л. С. Тупчієнко, Н. В. Бем [та ін.]. — Київ : Академія,

2001. — 479 с.


Уран. Методы его определения / В. К. Марков, Е. А. Верный, А. В. Виноградов, С. В. Елинсон, А. Е. Клыгин, И. В. Моисеев. — Москва : Атомиздат, 1964. — 223 с.

Опис книги, перекладеної з іноземної мови

Шарма Р. Монах, который продал свой «феррари» : история об исполнении желаний / Р. Шарма ; пер. с англ. К. Вронский. — Киев : София, 2004. — 286 с. : ил., портр.

Опис збірки статей

Актуальні філософські та культурологічні проблеми сучасності : зб. наук. пр. — Київ : КДЛУ, 2001.

— 239 с.

Опис словника

Современная философия : словарь и хрестоматия. — Ростов-на-Дону : Феникс, 2002. — 511 с.


Тимошенко З. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основних термінів і понять з організації навчального процесу у вищому навчальному закладі / З. І. Тимошенко, О. І. Тимошенко. — Київ : Європ. ун-т, 2007. — 57 с.

Опис бібліографічного покажчика

Куц О. С. Бібліографічний покажчик та анотації кандидатських дисертацій, захищених у спеціалізованій вченій раді Львівського державного університету фізичної культури у 2006 році / О. Куц, О. Вацеба. — Львів : Укр. технології, 2007. — 74 с.

Опис багатотомного видання (скорочена форма)

Новая философская энциклопедия : в 4 т. — Москва : Мысль, 2000—2001. — Т. 1—4.

Опис окремого тому

Багалій Д. І. Вибрані праці : у 6 т. Т. 1 : Автобіографія. Ювілейні матеріали. Бібліографія / Д. І. Багалій. — Харків : ХГІ «НУА» ; Золоті сторінки, 1999. — 600 с.: іл.


Реми Г. Курс неорганической химии. В 2 т. Т. 1 / Г. Реми. — Москва : Изд-во иностр. лит-ры, 1963.

— 920 с.

Опис офіційного документа

Цивільний кодекс України : за станом на 1 лип. 2004 р. / Верховна Рада України. — Київ : Парламент. вид-во, 2004. 352 с.


Про місцеве самоврядування в Україні : закон України від 21 трав. 1997 р. № 280/97-вр [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/280/97-

%D0%B2%D1%80. — Назва. з екрану. (електронний варіант)


Положення про Державне казначейство України : постанова Кабінету Міністрів України від 21 груд. 2005 р. № 1232 [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://zakon1.rada.gov.ua/cgi- bin/laws/main.cgi?nreg=1232-2005-%EF&p=1260637511913611. — Назва з екрану.

Аналітичний опис статті з журналу

Журавльова О. І. Стародавні релігійні вірування українців / О. І. Журавльова // Наука. Релігія. —

2001. — № 2. — С. 168—174.


Егоров Г. И. Коэффициенты объемного расширения и давления системы вода-ацетон при T=278-

323.15 К и давлении до 1000 бар / Г. И. Егоров, Д. М. Макаров, А. М. Колкер // Журн. физ. химии.

— 2007. — Т. 81, № 10. — С. 1770—1775.

Опис статті з продовжуваного видання

Телехов В. Д. Наука как объект художественного отображения / В. Д. Телехов // Вестн. Харьк. ун-та.

— 1999. — № 185 : Сер. : Филология. — Вып. 12. — С. 3—9.


Фирсов Д. А. Квантово-химическое моделирование адсорбционных и каталитических процессов в поре цеолита типа NaX Электронный ресурс / Д. А. Фирсов, А. М. Толмачев, Н. Г. Крюченкова // Вестник Московского университета. — 2010. — Т. 51, № 1. — С. 38—42. — Режим доступа : http://www.chem.msu.su/rus/vmgu/101/38.pdf. — Загл. с экрана. (електронний варіант)

Аналітичний опис статті із збірки

Глотц П. Европейская идентичность / П. Глотц // Образ Европы : пробл.-темат. сб. — Москва, 2000.

— С. 19—25.

Аналітичний опис статті з газети

Лащук Ю. Україна — Польща: культура взаємин / Ю. Лащук // Культура і життя . — 2002. — 1 трав.

Опис архівних матеріалів

Указується найменування архіву (абревіатурою), номер архівного фонду, опису, одиниці зберігання (справи), листа (листів):

ГАХО, ф. 1010, оп. 3, д. 21, л. 17.

Матеріали конференцій

Радиоэкология-2002: Радиационная безопасность, здоровье человека и окружающая среда. Проблемы и пути их решения на современном этапе : материалы Междунар. конф., 10–12 сент. 2002 г., Мариуполь / под ред. В. С. Волошина. — Мариуполь, 2002. — 132 с.

Матеріали конференцій (окремі доповіді)

Юрченко О. И. β–дикетонаты металлов как стандартные образцы в химическом анализе / О. И. Юрченко, Л. А. Юрченко, Н. П. Титова // Хімічна метрологія : проблеми забезпечення єдності вимірювань : І наук.-практ. конф., 19–23 листопада 2001 р. : тези доп. — Київ, 2001. — С. 43—46.

Депоновані наукові праці

Социологическое исследование малых групп населения / В. И. Иванов [и др.] ; М-во образования Рос. Федерации, Финансовая академия. — Москва, 2002. — 110 с. — Деп. в ВИНИТИ 13.06.02,

№ 145432.

Патенти

Пат. 24330 Україна. Спосіб концентрування біологічно активних жиророзчинних вітамінів рослинних соків / Гончаренко М. С., Юрченко О. І., Максименко Г. І., Світланова Н. М. — № U 2007 01905 ; заявл. 23.02.07 ; опубл. 25.06.07, Бюл. № 9.

Авторські свідоцтва

А. с. 1007970 СССР, МКИ3 В 25 J 15/00. Устройство для захвата неориентированных деталей типа

валов / В. С. Ваулин, В. Г. Кеймайкин (СССР). — № 3360585/25-08 ; заявл. 23.11.81 ; опубл. 30.03.83, Бюл. № 12.

Препринти

Шиляев Б. А. Расчеты параметров радиационного повреждения материалов нейтронами источника ННЦ ХФТИ/ANL USA с подкритической сборкой, управляемой ускорителем электронов / Б. А. Шиляев, В. Н. Воеводин. — Харьков : ННЦ ХФТИ, 2006. — 19 с. — Препринт.

Каталоги

Горницкая И. П. Каталог растений для работ по фитодизайну / И. П. Горницкая, Л. П. Ткачук. — Донецк : Лебедь, 2005. — 228 с.


Електронний каталог ГПНТБ Росії [Електронний ресурс] : база даних містить відомості про всі види літ., що поступає до фонду ГПНТБ Росії. — Електрон. данні. (5 файлів, 178 тис. записів). — Москва.

— [199— ]. — Режим доступу : http://www.gpntb.ru/win/search/help/el-kat.html. — Загол. з екрану. — (Дата звернення: 15.01.2015). (електронний варіант)


Оформлення списку літератури:

Застосовується декілька способів угрупування матеріалу в списку літератури: алфавітний, систематичний, хронологічний, по розділах роботи, в порядку цитування та згадки літератури в тексті.

Потім слідує література на іноземних мовах у порядку латинського алфавіту.

 
 

 скрипт статистика посещения

 Головна